Om oss

Läs och Res vänder sig till dig som är intresserad av att öka din förståelse kring människor, kultur, historik, geopolitik och livet i samhället. Du är lite äventyrlig och nyfiken som människa och vill gärna ta reda på hur livet levs på andra platser.  Här kan du se hur nuvarande och tidigare elever har haft det under sina år på Storumans folkhögskola Läs och Res inför deras utlandsresor.

Är du intresserad av att söka kan du göra det här.

_____________________________________

Deltagare LÄS&RES 2018-2019
Ännu ett år har kommit och gått. Årets elever är minst lika glada på att resa och utforska som tidigare elever, och vi hoppas att ni kommer att vilja följa med även oss på våra resor!

Mukhtar Hussein, 23
Jag bor i Vilhelmina, kommer ursprungligen från området Ifo i Kenya. Jag tänkte berätta hur jag hamnade i Storuman. Eftersom det inte finns någon folkhögskola i Vilhelmina sökte jag till den som finns i Storuman. Innan jag kom till Storuman tänkte jag att det var ett hemskt ställe på grund av att jag aldrig hört någon berätta om det. Det känns fortfarande konstigt för jag ser inga människor ute på byn när jag är ute och jag har inga vänner runt omkring mig som i Vilhelmina.

Ilyas Farah, 20
jag bor i Storuman med min familj. jag bor här nästan tre  år och jag kom i från somali. Eftersom jag bor här i Storuman känner jag mig ganska nöjd nu på tiden för att folk har kul med varandra eftersom helgen är vi ute och lekar, spelar fotboll så det är svårt och förklara hur glad jag är när ser att alla har nåt och göra tillsamman och man brukar säga tillsamman är vi starka.

Iselin Vatne, 26
Jag är född i Tromsö i Norge men har flyttat fram och tillbaka mellan Sverige och Norge. Jag går nu Läs och res på Storuman folkhögskola därför jag fått mer intresse av reselivet efter jag var i Costa Rica i 7 månader på språkresa. jag har egentligen alltid varit intresserad av att resa och upptäcka nya platser och kulturer. Jag ser fram emot att få fara på nya äventyr med mina klasskamrater.

Linus Johansson, 25
Jag är född och uppvuxen i Storumans kommun och har bott här i hela mitt liv. Bor i nuläget i Stensele. Jag hamnade på folkhögskolan efter en personlig resa genom olika svårigheter och motgångar i livet, och är en gammal ”veteran” vid det här laget. Jag är glad att jag hamnade här och ser fram emot mitt år med min klass och de äventyr vi kommer ha tillsammans.

_____________________________________

Deltagare LÄS&RES 2017-2018
Med ett nytt läsår kommer en ny klass. Vi är en klass med fyra elever som under året ska resa inte bara genom skolterminen, utan även norra Sverige. Våren 2018 kommer vi åka utomlands, och ser fram emot att lära oss om våra olika resmål och att växa som personer. Vi hoppas att ni vill följa vår resa och njuter av den lika mycket som vi kommer göra.

Amanda Ramstedt, 18
Jag är uppvuxen i Stensele, men har bott i Umeå de senaste två åren. Nu har jag flyttat hem igen till Storuman för att gå folkhögskola, på grund av många svårigheter det senaste året. Jag är en glad och sprallig tjej som älskar att rita och spela tv-spel.

Linus Johansson, 24
Jag är född och uppvuxen i Storumans kommun och har bott här i hela mitt liv. Bor i nuläget i Stensele. Jag hamnade på folkhögskolan efter en personlig resa genom olika svårigheter och motgångar i livet. Jag är glad att jag hamnade här och ser fram emot mitt år med min klass och de äventyr vi kommer ha tillsammans.

Amor Bergsten, 25
Jag heter Amor, Kommer ursprungligen från Filippinerna men är uppvuxen och bor i en liten ort som heter Vilhelmina. Där bor jag tillsammans med min snart 5 åriga dotter och våra två små katter. Jag har alltid varit intresserad av matlagning musik mm. Men har speciellt varit intresserad av djur och natur så denna inriktning var ett bra val. När jag började här gick jag Fjäll&naturfoto. Men nu går jag Läs&Res.

Johan Forsberg, 19
Jag heter Johan och är född och uppvuxen i Storuman. Jag valde att gå på folkhögskolan här i Storuman på grund av olika skäl. Jag är väldigt intresserad av musik och fotografering, så efter en tids övervägning av vad jag skulle gå så valde jag i slutändan att gå Läs&Res. Jag kommer nog mest troligt att hålla på lite med musikproduktion också under det här året vid sidan av. 

Evelinda Gustavsson, 23
Jag är uppvuxen i Storuman men har rest runt och bott lite här & där de senaste åren. Nu är jag tillbaka i hemorten för att studera på folkhögskolan. När jag inte är på resande fot så spenderar jag det mesta av min tid på musik, konserter och litteratur, samt att äta (alldeles för mycket) godis.

_____________________________________

Deltagare LÄS&RES 2016-2017
Vi är en liten glad klass på ett drygt halvdussin som tillsammans ska använda året till att lära oss om den nordliga delen av skandinavien – Island och norra Sverige (kanske också att vi får med Norge och Finland om vi har tur). Utbildningen är ny för i år, och vi är spända på att få veta vad som kommer längre fram. Våren 2017 åker vi till Island, och innan det kommer många studieresor runtom i de norra delarna av landet varvas med studier av isländsk kultur.

 

Emilia Dluga, 22
Kommer från en liten bergsstad i sydöstra Polen som heter Ustrzyki Dolne. När jag var 16 år, flyttade jag ensam till Kraków som ligger 250km från min hemstad. Jag började studera svenska på Institutionen för främmande språk och litteratur vid Uniwersytet Jagiellonski i Krakow hösten 2013. Jag har fått ett stipendium av Svenska institutet och på grund av detta åkte jag till Storumans folkhögskola. Jag har drömt om att åka till Lappland för att se dess vilda natur, norrsken och få veta mer om Samernas kultur som jag är väldigt intressad av. Min största passion i livet är att resa, därför har jag valt inriktningen som heter ”Läs och res”.

Mukhtar Hussein Aden, 21
Jag bor i Vilhelmina, kommer ursprungligen från området Ifo i Kenya. Jag tänkte berätta hur jag hamnade i Storuman. Eftersom det inte finns någon folkhögskola i Vilhelmina sökte jag till den som finns i Storuman. Innan jag kom till Storuman tänkte jag att det var ett hemskt ställe på grund av att jag aldrig hört någon berätta om det. Det känns fortfarande konstigt för jag ser inga människor ute på byn när jag är ute och jag har inga vänner runt omkring mig som i Vilhelmina.

Mathias Sironi, 21
Född i Genève, Schweiz, den 15 december 1994. Jag flyttade ensam till Sverige när jag var 15 år med målet att studera musik. Efter att ha insett att musik för mig är en hobby och inte ett yrke så bestämde jag mig för att flytta norr ut. En av anledningarna är att jag ville komma närmare naturen, vilket jag lyckades med. Att jag valde läs & res beror på att denna inriktning känns som en fin introduktion till det jag egentligen vill arbeta med nämligen turism och guidning.

Sopiko Pasoevi, 22
Jag kommer från Surami – en vacker liten bergstad omringad med skog. Under fyra år studerade jag fysik som huvudämne och Skandinavistik som biämne på Tbilisis Statliga Universitet. Jag har alltid varit intresserad av språk, musik ock tekniska ämnen. Jag spelar några musikinstrument som gitarr, fiol, piano och sjunger även ibland. Jag försöker lära mig ryska, engelska, norska, litauiska. I fjol deltog jag i en sommarskola i Mullsjö under två veckor. Nu studerar jag svenska på Storumans Folkhögskola som stipendiat via Svenska institutet.

Stina Norell, 17
Från Göteborg. Kom till Storuman för närheten till fjällen, kan dock också ha att göra med milantalet till hemstaden. En del uteliv har det blivit sedan jag kom hit, förhoppningsvis kommer det att bli mer i framtiden.

Ali Abdi Hakim, 19
Jag heter Ali, kommer från Kenya och är 19 år. Just nu bor jag i Storuman och jag trivs bra här hur som helst, jag känner mig som att jag är kung här i Storuman, fast alla känner mig i verkligheten. jag är en snäll person som gärna vill hjälpa människor som har problem. Jag föddes i Kenya, jag gillade att bo där, jag hade kompisar som jag brukade umgås med och roliga saker att göra.

Amor Bergsten, 24
Jag heter Amor, Kommer ursprungligen från Filippinerna men är uppvuxen och bor i en liten ort som heter Vilhelmina. Där bor jag tillsammans med min snart 5 åriga dotter och vår lilla katt. Jag har alltid varit intresserad av matlagning musik mm. Men har speciellt varit intresserad av djur och natur så denna inriktning var ett bra val. När jag började här gick jag Fjäll&naturfoto. Men nu går jag Läs&Res.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s